Як зробити масло вдома

Маслоробку для приготування вершкового масла зробити не складно. Здавна селяни збивали масло в посуді зі збивачкою — дерев’яною хрестовиною на довгій ручці.

Можна збивати масло в дерев’яному і скляному посуді, навіть у трилітровій банці, щільно закритій поліетиленовою кришкою. Важливо, щоб у посуді залишався вільний простір, де молоко могло б збиватися в грудку.

Дуже смачне масло, збите в липовій діжечці. Для виготовлення діжки беруть поліно завдовжки 120—140 см, видаляють з торця середину, забивають дно, а збоку прорізають отвір 10—15 см, через який заливають кисле молоко.

У Дагестані масло в липовому барильці збивають у такий спосіб. Перед заквашуванням молоко кип’ятять, а коли охолоне до 30—40 градусів, укутують і ставлять у тепле місце. За 5—7 год. воно готове для збивання масла. Узимку до такого молока додають теплу воду, улітку — холодну. За 15—20 хв. після збивання на поверхні з’являються крихти масла, збираються у грудку. Рідина, що залишилася в посудині, — айран, — добре вгамовує спрагу.

Доливання води при збиванні масла пояснюється так. Щоб заповнити маслоробку вершками чи сметаною, їх потрібно чимало. Якщо налити небагато, масло залишиться на стінках. Вода полегшує збовтування кисляку, а в спеку завдяки холодній воді збирати масло легше. Вихід його невеликий, зате вдосталь смачних сколотин. На них замішують тісто, готують кашу, роблять сир і п’ють. Однак таке масло має й недоліки — невисоку жирність та недовгий термін зберігання. Але технологія — найпростіша.

Можна зробити маслоробку з кількох фанерних обрізків і невеликих брусочків (див. мал.). Оболонка — з тришарової фанери (800×250 мм), яку вимочують у воді 3—4 год., згинають у вигляді колеса, а всередині монтують хрестовину. Рукоятка — з товстого дроту. Для ущільнення футляра з фанери і боковин між ними кладуть прокладку з щільної тканини. У маслоробку вміщується 4 л сметани, масло збивається за 15 хв.

Багато хазяїв пристосовують для збивання пральну машину чи її активаторний вузол, який встановлюють у 10-літровому молочному бідоні. Ставлять мотор потужністю 120 Вт і за допомогою шківів домагаються, щоб активатор робив не більш ніж 500 об./хв. Бідон розташовують на дерев’яному каркасі. Агрегат на відміну від заводської маслоробки працює безшумно. Жир збивається спочатку в дрібні крихти, а потім у щільну грудку.

Як приготувати таке щільне масло, яке продають в магазині? Для цього сметану ставлять у теплу воду, щоб підігрілася і легше збивалася. До утворення шматка не збивають, тому що складніше промиватиметься. Щойно з’являються крихти жиру, їх прополіскують і очищують від сироватки. Потім сироватку з маслоробки зливають, наповнюють її водою і знову збивають. Воду змінюють. Жир вибирають шумівкою на тарілку і придавлюють кришкою від маслоробки. Масло добре пресується, стає щільним.

Зберігають таке масло в темному місці в підсоленій криничній воді до 3 тижнів, воду треба міняти.

Автор: Галина

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *