Як вибрати молочну (дійну) корову

Автор: Анатолій

У харчуванні жителів села молочні продукти відіграють велику роль. їхню достатню кількість найкраще може забезпечити власна корова. Але, щоб корова давала багато молока, її треба добре і правильно годувати та дбайливо доглядати. Неабияке значення має і вдалий вибір корови, який визначається багатьма факторами. До них належать: порода, вік, будова тіла, період лактації, дата парування, стан здоров’я тощо.

Як купити молочну корову читайте далі.

Молочні породи корів

Від породи залежать потенційні можливості тварини. Тому, купуючи корову, важливо з’ясувати, якої породи її батько й мати, які їхні продуктивні якості. Чистопородною вважається тварина, в якої батько й мати, а також інші предки належать до однієї й тієї ж породи. Якщо ж вони різних порід, то їхнє потомство вважається помісним. Однак не можна вважати, що помісні тварини за своєю продуктивністю завжди і суттєво поступаються чистопородним.

В Україні найпоширенішими є такі породи корів: червона степова, симентальська, лебединська, білоголова українська. Хоч усі вони належать до порід м’ясо-молочного типу, їхня молочна продуктивність є досить високою. У деяких районах країни зустрічаються корови сірої української породи. Характерною особливістю цих тварин є висока жирність молока, яка досягає 4,5 відсотка.

Високі надої у голштино-фризької породи, яка має переважно чорно-рябу масть. Та слід зазначити, що ці корови вимогливіші щодо умов утримання та повноцінної годівлі, ніж породи місцевих порід. За відсутності сприятливих умов молочна продуктивність цих тварин падає, вони робляться схильними до різних захворювань.

Особливості будови тіла молочних корів

Молочну продуктивність корови у більшості випадків можна передбачити за будовою і розвиненістю тіла та ознаками молочності. Корови всіх порід, які дають багато молока, мають такі особливості будови тіла:

  • добре розвинутий довгий тулуб і об’ємний живіт;
  • міцний, але не грубий кістяк;
  • рівні ноги, легку голову;
  • широкий і довгий зад;
  • залозисте велике вим’я у формі ванни або чаші;
  • добре помітні звивисті молочні вени під черевом;
  • тонку щільну шкіру з блискучим волосяним покривом.

Добра молочна корова, якщо на неї дивитися згори і збоку, має форму трикутника, основою якого є її зад. А корова м’ясної породи має форму, що нагадує прямокутник.

Вік корови і молочна продуктивність

Молочна продуктивність корови залежить також від її віку. У первісток і корів перших двох отелень надої нижчі, ніж у корів, які мали 5—6 лактацій. У більшості порід худоби найпродуктивнішою є шоста лактація. Так, надій за першої лактації у корови червоної степової породи становить 60%, за третьої — 76%, за п’ятої — 90% від надою протягом шостої лактації. Вік корови визначають за документами, а якщо їх немає, то по рогах, на яких утворюються кільця після кожної тільності. Отже, порахувавши ці кільця та додавши до їх кількості ще 2—З роки, можна легко визначити вік тварини.

Інші зовнішні ознаки, на які, купуючи корову, звертають іноді увагу покупці, для передбачення її молочності значення не мають.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *