Як вибрати кавун

Хто не любить ще спекотним полуднем поласувати шматочком кавуна, м’якоть якого — прохолодна, червона, зі „сніжком“ — тане в роті, тішачи ніжним смаком шлунок і душу?

Проте кавун не лише гамує спрагу. Це надзвичайно корисна баштанна культура. У народній медицині кавун давно й міцно посів важливе місце серед жарознижувальних і сечогінних засобів. Є в медицині навіть такий термін — „кавунотерапія“. Лікарі призначають кавунову м’якоть при захворюваннях печінки та сечовивідних шляхів, рекомендують уживати її хворим, яких морозить, замість напоїв. А в Грузії кавуном лікують навіть жовтяницю. Єдина проблема — не завжди щастить вибрати спілий, солодкий. Адже в „кавунове нутро“ через товсту кірку не зазирнеш. Як же не схибити, купуючи? Як за зовнішніми ознаками визначити стиглість?

Не слід шукати великий кавун — що він більший та легший, то, як правило, спіліший.

При цьому бажано вибирати, як кажуть на півдні, „кавуницю“ — „кавунову дівчинку”. Вона запашніша й соковитіша за „чоловічу” ягоду (так, не дивуйтеся, кавун вважають найбільшою ягодою на планеті). Визначити „стать” кавуна можна за розміром сірої плями в тому місці, де була квітка, — у „хлопчиків” вона менша, ніж у „дівчаток”.

Фахівці стверджують, що забарвлення спілого кавуна максимально контрастне. Якщо плід одержав досить світла, тепла, живильних речовин і вологи, то смуги його темні, майже чорні.

Ще одна ознака спілості — сухий хвостик. Причому місце з’єднання хвостика з кіркою нагадує гудзик із сухими краями.

Пляма на боці, що його „відлежав” на баштані кавун, повинна мати жовтогарячий відтінок. Спілий вкритий твердою кіркою-бронею. ЇЇ неможливо проткнути ані пальцем, ані нігтем. А от якщо ніготь легко проникає крізь неї, отже, плід незрілий.

Визначити стиглість можна й за запахом. Якщо кавун, який потерли пальцями, пахне щойно скошеною травою, то він некондиційний.

Спілий, як правило, пружинить під легким ударом чи резонує при поплескуванні.

Озброївшись цими простими знаннями, можна сміливо вирушати на ринок по освіжаючу та оздоровлюючу тіло й душу кавунову насолоду.

Автор: Володимир

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *