Відбір яєць для інкубації або під квочку


Для виведення здорового молодняку птиці треба по змозі відбирати свіжознесені яйця. До того ж птиця, від якої беруть яйця, має правильно утримуватися і добре годуватися.

На інкубаторно-птахівничих станціях відібрані для інкубації яйця переглядають за допомогою приладу, що зветься овоскопом. Він складається з диктового або картонного ящика, в якому прорізано овальний отвір. В яйця, прикладеного до отвору, просвічується його вміст.

У домашніх умовах яйця можна переглянути простішим способом: яйце у вертикальному положенні притримують середнім і вели ким пальцями лівої руки, підносять його до вікна або іншого джерела світла і, накривши ліву руку правою, дивляться, чи не присох зародок до шкаралупи. Не варто відбирати яйця дрібні, з тонкою шкаралупою, круглі або дуже видовжені, з тріщинами, шершавою шкаралупою, з “поясами” та потовщеннями на ній.

Відібрані яйця рекомендовано зберігати у чистій тарі — кошику, ящику, решеті тощо. Не можна триматі їх на печі, біля батарей опалювальної системи, а також поряд із речовинами з сильним запахом (креозот, гас, карболова кислота, шампуні).

В яєць, що закладають в інкубатор або кладуть під квочку, шкаралупа має бути чистою, однак обмивати їх не слід, бо при цьому змивається надшкаралупна плівка і такі яйця стають малопридатними для інкубації. Виняток можна зробити лише для качиних яєць, які в разі сильного забруднення можна помити у теплій воді, не витираючи їх після цього.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *