Що їсти навесні та восени

Організм живе за своїм циклом, двічі на рік (восени та навесні) перебудовуючись для нового режиму функціонування. Змінити цю циклічність не можемо, але допомогти собі комфортно пережити „перебудову“ нам під силу.

Сезон переходу від зими до літа не слід забувати про повноцінне харчування. Воно передбачає не лише традиційне в будь-який час утримання від копченого, смаженого, гострого, солоного — словом, шкідливого, наприклад, для роботи печінки, нирок, підшлункової залози. Важливо навесні насичувати організм вітамінами, мікроелементами і у прийнятних кількостях білками, жирами, вуглеводами, краще рослинного походження. А оптимальне їх співвідношення, за рекомендацією академіка А.Покровського, повинно відповідати пропорції 1:1:4, Щоб уникнути розвитку недокрів’я, слід вживати до 200 г на день м’яса темних сортів (яловичини, баранини) і м’ясних субпродуктів (печінки, нирок), які містять залізо. Жир тваринного походження краще поставляти організму з кисломолочними продуктами. Неоціненну послугу вашому організму зробить щойно приготований фруктово-овочевий сік (буряково-морквяно-яблучний). Для нормальної роботи кровотворних і травних органів також корисно щодня споживати не менш ніж 0,5 кг сирих чи злегка тушкованих (пасерованих) овочів, фруктів (наприклад, печених яблук із медом), листкової зелені.

Свіжу зелень додаємо в салати, супи, інші страви. Разом зі звичними кропом, петрушкою, селерою, шпинатом можна використовувати те, що росте буквально під ногами. Зрозуміло, не вздовж автотрас та поблизу промислових зон. Серед дикорослих рослин, придатних для вживання, а головне корисних, особливо цієї пори, — листя кульбаби, кропиви, лободи.

Якщо залишилися припаси, скажімо, перетертої з цукром чорноплідної смородини, малини — не залишайте їх до наступного року, бо згодом вони втрачають цілющі властивості. Те саме стосується консервованих і квашених овочів. Торішні фрукти теж уже не настільки корисні, хіба що містять клітковину і залишки аскорбінової кислоти. Йдеться, приміром, про яблука та деякі сорти груш. Навесні в наших широтах корисніша „екзотика“ — цитрусові, банани, ківі тощо. Однак і цього недостатньо. Тому доцільно придбати в аптеці якийсь мінерально-вітамінний комплекс. До цієї групи належать такі препарати вітчизняного виробництва, як гексавіт, пивні дріжджі з різними добавками мікроелементів.

Уникнути депресивного стану й багатьох недуг у період переходу організму „на літній час“ допоможуть не лише збалансоване харчування, відмова від куріння і надмірного вживання спиртних напоїв, а й помірні фізичні навантаження, прогулянки на свіжому повітрі.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *