Правильна обрізка вишні (черешні)

Коли проводити обрізання вишні / черешні?

Процес обрізання буде ефективним лише в тому випадку, якщо враховуються закономірності росту і плодоношення дерева і якщо дерево обрізають в оптимальний термін.

Навіщо обрізати вишню / черешню? Що буде, якщо не робити обрізання вишні / черешні?

 Обрізка плодових дерев позитивно впливає на їх ріст і відбивається на врожайності і якості плодів. За допомогою обрізки формують найбільш продуктивну зону дерева і зменшують оголення гілок вишні. Крім того обрізка регулює ріст і плодоношення, що, в свою чергу, підвищує зимостійкість дерева вишні / черешні.

Вишня (черешня) більше ніж будь-яка інша плодова порода потребує обрізання. Однак обрізати можна лише здорові, міцні дерева, що можуть добре рости. При обрізанні слабких і хворих дерев рани заростають погано, починають текти.

Якщо обрізку вишні не проводити, то вона дуже швидко заросте зростаючими всередину крони і гілками, що переплітаються між собою. Оскільки вишня (черешня) дуже вимоглива до світла, то в затіненій кроні квіткові бруньки закладатися не будуть і плодоношення переміститься на периферію крони, плоди будуть дрібними а їх якість погіршиться.

Обрізка вишні / черешні відразу після посадки

Як правильно обрізати вишню (черешню)? Дивіться далі, є схема обрізки вишні (черешні).

Формування вишні починається відразу після посадки. У дерев після пересадки, як би уважно їх не корчували, неушкодженою залишається менше 1/2 -1/4 частки кореневої системи. Тому пересаджені дерева необхідно дуже сильно обрізати, щоб досягти оптимального балансу між кореневою системою і наземною частиною, так як це дозволить рослині добре рости і вчасно вступити в фазу плодоношення.

 

Обрізка вишні (черешні) після пересадки

Для вишні / черешні найчастіше формують розріджено-ярусну крону.

Формування крони вишні (черешні)

При сильному підрізуванні дуже зменшується кількість бруньок, а від них – і листочків, що зменшує число вологи, що випаровується з рослини. Якщо не брати до уваги термін пересадки (осінь або весна) крону дерева потрібно підрізати на початку весни, до набрякання бруньок. Так всі великі структурні гілки вкорочують на 1/3 або 1/3 їх довжини.

Чим менше залишено коренів при пересадці, тим більше вкорочують структурні гілки. Частину напівскелетних гілок вирізають кругом, а ті, що залишилися, вкорочують так, щоб верхівки їх зрізів були на 20-40 см нижче рівня зрізу структурних гілок. Тому всі товсті гілки найкраще різати над побічною гілкою або найслабшою товстою гілкою. У обростаючих гілок і найслабших товстих приростів вирізують кругом 1/3 – 1/2 частину розгалужень, а те, що залишилися, вкорочують на 1/2 їх довжини.

Після зрізу всі подряпини більше 1 см в діаметрі зачищають садовим ножем і замазують садовим варом.

Після пересадки на відстані 2-3 м від стовбура забивають в землю три-чотири кілки. Їх розташовують кругом, приблизно рівновіддалено один від одного. Дерево підв’язують мотузкою або дротом до кілків, щоб його не вирвало вітром. Щоб дріт не в’їдався в дерево, під нього підкладають гуму або іншу м’яку тканину.

Грунт пристволового кільця треба замульчувати: обмастити перегноєм, компостом, торфом або листяним шаром товщиною 10-13 см. Щоб мульча не згладжувалась, її трохи закривають грунтом. Наявність мульчі зменшує пароутворення, дає непогане попадання в грунт води і повітря, покращує гідрофітний режим землі. Все це позитивно впливає на приживання рослини.

Навесні, коли дерева починають рости, треба робити підживлення азотними добривами: привізною рідиною або мінеральними добривами. Норма підгодівлі: два-три відра привізної рідини розбавляються водою в трьох – чотириразовому співвідношенні. Азотні мінеральні добрива найкраще розводити у воді. На одне відро дають 40-60 г добрив.

Обрізка вишні / черешні в 1 і 2 рік після посадки

Починають обрізку вишні / черешні ранньою весною, ще до розпускання бруньок. Якщо ви запізнилися, то в цьому році слід обмежитися тільки проріджуванням. При невеликому числі гілок не роблять і цю роботу.

Я обрізати вишню (черешню): у саджанця вибирають кілька скелетних гілок, розташованих не менш, ніж 50 см від землі. Зазвичай в наших садах скелет дерева вишні складається з трьох ярусів з відстанню між ними 50 – 60 см. Найбільш висока гілка, що проходить в центрі дерева, буде виступати в якості центрального провідника.

Потрібно уважно оглянути саджанець вишні (черешні), якщо скелетні гілки у нього тонкі й довгі, підрізати їх на 15-20 см, при цьому вони в будь-якому випадку повинні бути нижче центрального провідника.

При виборі скелетних гілок насамперед потрібно звернути увагу на кут їх відходження від стовбура. При вступі вишні в пору плодоношення гілки, розташовані під гострим (до 20°) кутом, можуть легко зламатися під вагою врожаю, тому їх слід вирізати на кільце ще при першій формуючій обрізці. Пагони, що відходять під менш гострим кутом, переводять на бічні відгалуження.

Крім того, в ході першої обрізки вишні потрібно видалити всі пагони, розташовані нижче першої скелетної гілки, а також всі зростаючі всередину гілки і гілки, що загущують крону.

Обрізка вишні / черешні з третього року після посадки

У наступні 3-4 роки обрізка вишні зводиться в основному до проріджування, при якому видаляють невдало розташовані гілки, що ростуть усередину крони або переплітаються між собою. Справа в тому, що вишня дуже вимоглива до світла і в затіненій кроні квіткові бруньки закладатися не будуть.

Як правило, при хорошому догляді вишня активно гілкується, у зв’язку з чим зайва обрізка може тільки призвести до загущення крони. Тільки в тих випадках, коли потрібно змінити напрямок гілки, її можна вкоротити на 1-2 бруньки, але не більше. Однак при сильному рості гілки слід вкоротити, щоб поліпшити бічне розгалуження. У той же час слабкі і середні прирости вкорочувати не потрібно.

При обрізанні важливо намагатися робити якомога акуратніші зрізи, щоб менше травмувати рослину, особливо це відноситься до центрального провідника і скелетних гілок. Великі рани у вишні заживають дуже погано, що в зимовий час може привести до підмерзання деревини.

На 5-6-й роки після посадки дерево вишні вже повністю сформовано. У цей час потрібно підрізати центральний провідник, якщо він не відхилився природним шляхом.

Надалі обрізанням підтримують сформовану крону, постійно проріджуючи її і стримуючи ріст дерева шляхом підрізування на бічні розгалуження, проводячи санітарну, регулюючу і відновну обрізку вишні / черешні.

Обрізка вишні / черешні в період плодоношення

У молоденьких плодоносних дерев використовують легку обрізку: у дерев відмінно розгалужених видів проріджують крону, а у слаборозгалужених – трохи вкорочують сильні прирости, щоб підвищити розгалуження і зробити більш тісну крону.

У період цілого плодоношення дерева підрізають слабо – вирізають пошкоджені, висохлі гілки, обмежують ріст в висоту і ширину. Товсті гілки у вишні (черешні) відрізати не варто, так як подряпини погано заростають і починають текти.

Омолоджуюча обрізка старої вишні / черешні

Як проводити омолоджуючу обрізку вишні / черешні?

Коли довжина річних приростів зменшиться, необхідно виконати омолоджуючу обрізку вишні. Зазвичай її проводять, якщо приріст зменшується до 25 см за сезон (оптимальним вважається приріст 35 – 40 см). Застосовувати омолоджуючу обрізку вишні доцільно на деревах, що мають здоровий штамб і скелетні гілки.

Для цього всі скелетні гілки крони вишні переводять на зручно розташовані 2 – 3-річні бічні пагони для того, щоб пробудити сплячі бруньки на оголених місцях і викликати зростання молодих пагонів. Всі гілки, що загущають крону, вирізують, надаючи їй згодом форму воронки, а відростаючі всередині круги залишають. Коли вони підростуть, стару непродуктивну гілку обрізають вище круга, на якому в подальшому стане формуватися урожай.

Оскільки обсяг омолоджуючої обрізки, як правило, дуже великий, то проводять її протягом 2-3 сезонів. Можна розділити весь процес на етапи, наприклад:

  • перший рік – проріджування крони та санітарна обрізка;
  • другий рік – омолодження скелетних гілок шляхом сильної обрізки;
  • третій рік – обрізка обростачих гілок.

Для омолодження вишні / черешні можна використовувати такий прийом, як обрізка “під пень“, тобто повне видалення всієї наземної частини рослини. Обрізку вишні “під пень” виконують пізно восени або ранньою весною до початку виділення соку.

Омолоджуюча обрізка старої вишні

Перший рік. У старих дерев з дуже сильно густою кроною в перший рік зменшують крону. У дерев заввишки 5-6 м і більше вершину стовбура і великі гілки зрізують так, щоб знизити висоту на 1,5-2,5 м. Усередині крони, в місцях сильного згущення, вирізають частину дрібних гілок.

У наступні роки вирізають частину гілок в густих місцях і обмежують ріст у висоту. Якщо утворюються жирові пагони в основі великих гілок або на стовбурі, їх вирізують на перстень. Жирові пагони в середній частині великих гілок залишають, так як вони зможуть служити заміною старій макушці гілки.

Потрібно пам’ятати, що відрізати товсті гілки на стовбурі не потрібно, так як у вишні (черешні) великі подряпини погано заростають. Якщо потрібно відрізати товсту гілку, то найкраще її урізати на побічне розгалуження або залишати завдовжки 30-60 см.

Старі дерева вишні омолоджують, усуваючи верхівки структурних гілок з трьома-сімома і більше приростами осатнніх років. Верхівку гілки найкраще зрізати над побічної гілкою, букетною гілкою, жировим приростом.

Щоб подряпини швидше заростали, вишню (черешню) найкраще омолоджувати, коли настане найтепліша суха погода.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *