Пальмова олія: шкідлива чи корисна?

Склад пальмової олії

За складом пальмова олія нагадує свиняче сало – тобто тваринний жир, що містить багато насичених жирних кислот. Насправді вони не такі небезпечні, якщо вживати їх в невеликій кількості. Однак через дешевизну і функціональність пальмову олію додають в багато продуктів, тому часто ми навіть можемо не здогадуватися, що перебираємо норму насичених жирів. Що стосується корисності цього «умовно рослинного» жиру, то цінність будь-якого масла полягає в кількості лінолевої кислоти – джерелі незамінних ненасичених жирних кислот. Якщо в оливковій олії її міститься близько 70-75%, то в пальмовій – всього 5%.

Види пальмової олії

Зараз в харчовій промисловості активно використовуються 2 види олії – тверді та рідкі.

Тверда пальмова олія – ​​справжня знахідка для виробників молочних і кондитерських продуктів. За консистенцією вона дуже нагадує застигле вершкове масло, тому її зручно додавати в сир м’який, сир твердий і масло. Завдяки пальмовій добавці продукти зберігаються практично в два рази довше. До того ж «рідний» молочний жир дорожче пальмового, що здешевлює собівартість продукту (але іноді не відбивається на його підсумковій ціні).

Рідка пальмова олія має всі властивості твердої. По суті, обидва види масла виробляють з одного вихідного матеріалу. І навіть різниця в жирнокислотному складі не робить цей продукт кориснішим.

В яких продуктах є пальмова олія?

Зараз пальмову олію можна виявити в багатьох продуктах, що користуються популярністю у прихильників здорового харчування.

Сир м’який при заміні молочного жиру пальмовою набуває приємного вершкового смаку. Але тоді він повинен називатися «сирним продуктом». В іншому випадку це вже підміна.

100%-ний сир від його «пальмового» аналогу можна легко відрізнити за низькою ціною останнього, а також дослідним шляхом: навіть у відкритій пачці сирний продукт зазвичай залишається свіжим довше тижня.

Низькокалорійні тістечка і торти – найпопулярніше місце проживання «пальми»: вона надає солодощам потрібної консистенції і подовжує термін придатності.

Щоб вберегти себе від покупки десертів з «тропічною» добавкою, готуйте їх вдома. Утриматися від дегустації легких тістечок з йогуртом вище ваших сил? Одна штука вагою 80 г не завдасть шкоди здоров’ю за умови, якщо ви дозволяєте собі подібні солодощі не частіше одного-двох разів на місяць.

Зовсім недавно при виготовленні продуктів використовувалися транс-жири – маргарин. Тепер йому на зміну прийшла пальмова олія. І якщо вибирати з двох зол менше, то краще друге. Однак в більшості розвинених країн ввезення пальмової олії для харчових цілей обмежене, що пов’язано з його канцерогенною дією.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *