Чим корисний чай

Чай — екзотичний напій, завезений торговцями з далекої Індії й Китаю.

Спочатку його споживали, як ліки, і лише в знатних родинах. Та згодом зрозуміли, що чай — то диво-напій. У лютий мороз зігріє, а в спеку вгамує спрагу, додасть бадьорості.

Окрім того, цей приємний напій має і лікувальні властивості: поліпшує роботу серця, м’язів, мозку, знімає втому.

Найкорисніший – зелений чай. Чим корисний зелений чай? Користь зеленого чаю в тому, що він зміцнює стінки кровоносних судин, запобігає багатьом захворюванням, виводить з організму радіонукліди, тому японці гамують спрагу тільки зеленим чаєм без цукру. Можна до чаю додати трохи сушеної м’яти або меліси.

Зелений чай містить багато вітаміну Р (у 100 г груш — 100—250 мг, граната — 200—700 мг, яблук — 550—750 мг, а в зеленому чаї — 5000—5200 мг). В організмі вітамін Р зміцнює капіляри. Навесні й узимку необхідно вживати продукти, багаті на вітаміни С і Р.

koryst_zelenogo_chajuкористь зеленого чаю

Корисно пити чай з молоком, лимоном, медом, варенням, можна долити трохи рому, коньяку або червоного вина.

Для лікування використовується не тільки чай, але й заварка з чаю, яка допомагає зняти втому очей. Потрібно лягти, покласти на повіки ватні тампони, змочені в міцному чаї. 15 хв. спокою — і очі відпочили. Це дуже корисно тим, хто працює за комп’ютером.

Як приготувати смачний, запашний чай? Чайної ложечки заварки вищого сорту достатньо на 4—5 склянок. У фаянсовий чайник, де заварюватимете чай, можна покласти трохи цукру.

Перед заварюванням сполосніть чайник окропом, засипте необхідну кількість чаю, залийте окропом, спочатку не більш як на дві третини чайника. Накрийте серветкою чи рушничком, носик закрийте ватним тампоном, а через 5—6 хв. долийте окріп. Чай готовий.

Розливати в чашечки слід спочатку окріп, а потім заварку. Смак напою має бути насиченим, але без гіркоти. Пити чай потрібно відразу як налили в чашку, бо ефірні олії і деякі корисні речовини випаровуються за кілька хвилин. На Сході вважають, що через 20—30 хв. після заварювання він перетворюється на отруту.

Чаєм не можна запивати ліки, бо він містить дубильні речовини, які впливають на лікарські препарати і зменшують їх ефективність.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *