Чи шкідливі сухі дріжджі?


Постійне збільшення у світі виробництва продуктів харчування досягається не лише неухильним розвитком різних галузей харчової промисловості і розширенням обсягів виробництва, а й удосконаленням технологічних способів переробки харчових продуктів. Значне місце в удосконаленні цих способів посідає прискорення процесів переробки продовольчої сировини за допомогою ферментних препаратів. Ферменти, які домішуються до продуктів харчування, дозволяють прискорити дозрівання тіста, м’яса і риби, вихід соку з плодів та овочів, бродіння тіста і т. д. Застосування ферментних препаратів у харчовій промисловості допомагає також збільшити кількість готової продукції, поліпшити її якість.

Усі ферментні препарати, перш ніж бути допущеними до застосування, всебічно досліджуються у гігієнічному плані. Перевіряють також, чи не містять вони токсичних або радіоактивних елементів.

Внаслідок проведення багаторічних досліджень до застосування у хлібопекарській промисловості країн СНД дозволено такі ферментні препарати:

1) ферментний препарат із гриба ІІК Aspergillus Awamori, штам 673;

2) ферментний препарат із гриба ІІК Aepergillua Awamori, штам 22;

3) ферментний препарат із гриба ГК Aspergillus Oryzae, штам 3 9 15;

4) ферментний препарат із гриба UK Aspergillus Oryzae, штам 476 “Н”.

Завдяки застосуванню названих ферментних препаратів для посилення гідролітичних процесів та інтенсивності бродіння тіста, значно підвищується якість хліба, а процес дозрівання тіста скорочується до 2 -2,5 год. Застосування цих технологічних домішок сприяє кращому розрихленню м’якуша, поліпшує смак і аромат хліба, підрум’янює його скоринку.

Швидкодіючі сухі дріжджі (вище названі ферменти) жодної небезпеки для здоров’я людини не становлять.

Разом із тим слід зазначити, що застосовуючи ферментні препарати для випікання хліба, не можна домішувати їх без обмеження кількості, на око. Для них, як і для більшості інших харчових домішок, є певні допустимі норми.

Так, допустима концентрація на 1 кг борошна першого з названих вище в переліку ферментного препарату – 0,5 г, другого – 0,2 г, третього – 0,03 г, четвертого – 0,2 г.

Саме такі норми дають найкращий ефект. Отже, сміливо замішуйте тісто з домішка ми і печіть хліб. Смачного!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *