Цілющі властивості березового соку

Іван: У народі багато говорять про цілющі властивості березового соку. А які вони насправді, мені не доводилось прочитати чи почути. Як його зберігати? Як вживати хворим на цукровий діабет?

Чим цінний березовий сік?

З древнього письма відомо, що збирання березового соку (соковиці) проводилося ще у княжі часи. Не забутий цей промисел і в наші дні.

Березовий сік — дуже цінний дієтичний і лікувальний продукт.

Вважається, що він оздоровлює кров, активізує обмін речовин, зміцнює нервову систему, діє як сечогінне.

Тривале вживання сприяє видаленню ниркових каменів.

Використовують його як вітамінний, протисклеротичний, глистогінний і загальнозміцнювальний засіб. Березовий сік корисний при цинзі, золотусі, подагрі та ревматизмі, хворобах нирок, печінки і шлунково-кишкового тракту.

Народна медицина рекомендує пити цілющу рідину при захворюванні суглобів, трофічних виразках, фурункульозах, вуграх, екземах, інших хворобах шкіри.

Соком виводять пігментні плями.

“Сльозами берези” корисно зранку і ввечері протирати обличчя, руки, шию для підвищення загального тонусу, живлення шкіри і розгладжування зморщок.

Чи можна пити сік людям, хворим на цукровий діабет?

– Можна, — відповідає кандидат медичних наук Надія. — Краще три склянки на день, але ні в якому разі не додавати цукор.

Добування соку і його зберігання

Береза щедро дарує людям свої багатства, але ми нерідко платимо їй за це чорною невдячністю. Майже на кожній білокорій красуні, які ростуть поблизу міст і сіл, видно сліди підсочки. Часто це глибокі незагойні рани. Кожна з них — ворота для спор та грибів-трутовиків, які швидко руйнують деревину. Береза беззахисна проти гнилизни і невдовзі гине. Отже, добування соку — це, передусім, перевірка порядності людини.

Для інтенсивного соковиділення немає потреби робити глибокі та великі надрізи, пошкоджувати деревину глибше, ніж на 5—8, максимум на 20 мм. Після закінчення соковиділення отвори забивають дерев’яними кілочками, замащують садовим варом.

Вздовж автомагістралей з інтенсивним рухом транспорту в смузі до 100 м з обох сторін дороги заготовляти березовий сік дуже шкідливо для людини, оскільки у цій смузі берези найбільше забруднені свинцем. Такий продукт може створити хвороботворний надлишок свинцю в організмі.

На превеликий жаль, цілющий продукт берези зберігається 3-4 дні.

Але колись люди готували березовий квас. У посуд із березовим соком клали присмажені скоринки житнього хліба, за 2 доби додавали дубову кору, для аромату – вишневі гілочки. Посуд закорковували, а за два тижні квас готовий. Рецепт простий і доступний — можна спробувати. 

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *